Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Η ροζ λίμνη της Σενεγάλης

Στην άκρη του Πράσινου ακρωτηρίου της Σενεγάλης, σε μια πλούσια παράκτια περιοχή, βρίσκεται η περίφημη ροζ λίμνη της Σενεγάλης, η λίμνη Retba.

Ανάμεσα σε λευκούς αμμόλοφους και τον Ατλαντικό ωκεανό,  αυτό το μοναδικό σημείο της Φύσης ήταν κάποτε το μέρος τερματισμού των αγώνων αυτοκινήτων του ράλι Ντακάρ, προτού οι αγώνες «μετακομίσουν» στην νότιο Αμερική.
Άντρες και γυναίκες από χώρες της Δυτικής Αφρικής έρχονται στη λίμνη για να μαζέψουν αλάτι, να το πουλήσουν και να κερδίσουν τα προς το ζειν.
Η περιεκτικότητα της λίμνης Retba σε αλάτι ανταγωνίζεται εκείνη της Νεκράς θάλασσας και είναι ο συνδυασμός του ήλιου με το αλάτι που κάνουν την λίμνη το αγαπημένο μέρος για τα ροζ μικρο-φύκια dunaliella salina, αυτά που την έχουν κάνει γνωστή παγκοσμίως ως την «ροζ λίμνη».
Η λίμνη έχει γίνει ήδη ένας δημοφιλής διεθνής τουριστικός προορισμός και είναι από το 2005 υποψήφια για να ενταχθεί στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO.
Ήδη από την δεκαετία του 1970 οι ντόπιοι, αλλά και άντρες και γυναίκες από τις γειτονικές χώρες, έρχονται στη λίμνη για να μαζέψουν μερικούς κουβάδες αλάτι και να αμειφθούν με 60 σεντς τον κουβά.
Μόνο με ελάχιστα εργαλεία - ένα καλάθι, ένα φτυάρι και ένα ραβδί - οι εργάτες αλείφουν το σώμα τους με βούτυρο καριτέ για να μη «σκάσει» από το αλάτι και τραβούν κουπί μέσα στη λίμνη, τουλάχιστον επτά ώρες την ημέρα, μέσα σε ξύλινες βάρκες που νοικιάζουν και οι οποίες δεν φέρουν κανένα μεταλλικό αντικείμενο, που θα σκούριαζε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.
Με τα ραβδιά αναζητούν το αλάτι και όταν το ανακαλύψουν το συσσωρεύουν γύρω από αυτά μέχρι να το ανασύρουν με τους κουβάδες τους.
Εκτιμάται ότι χίλιοι άνθρωποι, 600 άνδρες και 400 γυναίκες, εργάζονται καθημερινά στη λίμνη μαζεύοντας αλάτι και κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι συλλέγουν τουλάχιστον 24.000 τόνους, που το μεταπωλούν στους εμπόρους, οι οποίοι το διαχωρίζουν σε αλάτι οικιακής χρήσης και σε αλάτι που χρησιμοποιείται στην βιομηχανία δερμάτινων ειδών και για να λιώσει ο πάγος στους δρόμους της Ευρώπης και της Αμερικής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου