Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Η " Νονά " θα παίξει μπάλα...

Σε  απόλυτο  θρίαμβο για την Άνγκελα Μέρκελ εξελίχθηκε το αποψινό αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών.
Οι   Φιλελεύθεροι του Φίλιπ Ρέσλερ,του Κυβερνητικού εταίρου της Καγκελαρίου,παρά τον έντονο προεκλογικό λαικισμό τους είδαν τους ψηφοφόρους τους να τρέχουν στο νεόκοπο κόμμα των Ευρωφοβικών. Με ποσοστό κάτω του 5% οι  Φιλελεύθεροι λένε αντίο στο Γερμανικό Κοινοβούλιο
και εμείς οι Έλληνες παίρνουμε μια βαθιά ανάσα,αφού ο Ρέσλερ ήταν ιδιαίτερα πιεστικός προς την Καγκελάριο για την εφαρμογή αυστηρών μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα.
Οι  Ευρωσκεπτικιστές βρίσκονται από τις 6 το απόγευμα σταθερά στο 4,9%,πράγμα που σημαίνει
πως "φλερτάρουν" οριακά με την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο. Αν αυτό συμβεί η Μέρκελ θα δυσκολευτεί να ασκήσει αναπτυξιακή Ευρωπαική πολιτική, καθώς ένα κόμμα  αντιευρωπαικό θα "φρενάρει"  αλληλέγγυες Ευρωπαικές πρωτοβουλίες.
Μέχρι αυτή την στιγμή οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ  έχουν ποσοστό 42% και βρίσκονται μια ανάσα πριν την αυτοδυναμία των 304 εδρών,  με 303 έδρες σε σύνολο 606 εδρών.
Οι Σοσιαλδημοκράτες του Πέερ Στάινμπρουκ αύξησαν το ποσοστό τους κατά 2 μονάδες από τις εκλογές του 2009 και βρίσκονται στο 26%,αλλά δεν πρόλαβαν να το χαρούν,αφού ο θρίαμβος της Μέρκελ επισκίασε οτιδήποτε άλλο.
Ο Στάινμπρουκ που προεκλογικά δήλωσε ότι δεν επιθυμεί συγκατοίκηση με την Μέρκελ παραδέχτηκε πριν λίγο ότι η μπάλα  είναι στο γήπεδο της Καγκελαρίου.
Τα σενάρια αυτή την στιγμή για σχηματισμό Κυβέρνησης είναι τρία : Αυτοδύναμη κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών, συνασπισμός με τους Πράσινους ή συνασπισμός με τους Σοσιαλδημοκράτες.
Η αυτοδυναμία έχει το μειονέκτημα ότι δεν θα μπορεί η Καγκελάριος να περνάει από την Βουλή κάποια δύσκολα μέτρα που θα αφορούν στην οικονομική κρίση του αδύναμου Νότου.Η συγκυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες "στρίβει το τιμόνι" λίγο αριστερά,κάνει την κυβέρνηση πιο φιλοευρωπαική και υπόσχεται στροφή στην ανάπτυξη , περιορισμό της λιτότητας  και ένα σχέδιο Μάρσαλ 2 για τις χώρες που βρίσκονται σε βαθιά ύφεση- δηλαδή για την Ελλάδα πρώτα απ΄ όλες.
Πάντως  η  συγκυβέρνηση Μέρκελ - Στάινμπρουκ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο δεύτερος θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.
Σύμφωνα με Γερμανούς πολιτικούς αναλυτές η Καγκελάριος προορίζει τον Στάινμπρουκ ,αν τελικά συνεργαστούν, για την θέση του Υπουργού Εξωτερικών και τον "αυστηρό" Γεργκ  Άσμουσεν , στέλεχος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, για την θέση του Υπουργού Οικονομικών.
Αύριο νωρίς το πρωί θα έχουμε τα τελικά αποτελέσματα. Για το επόμενο χρονικό διάστημα η Καγκελάριος θα "παίξει μπάλα" και η Ευρώπη θα ελπίζει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου