Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Malaysia Airlines:«Βουλιάζει» μετά την εξαφάνιση της πτήσης 370;

Μετά την εξαφάνιση της πτήσης MH370 των Μαλαισιανών αερογραμμών με 239 επιβαίνοντες, στις 8 του περασμένου Μάρτη, όχι μόνο η τύχη του αεροπλάνου εξακολουθεί να αγνοείται, αλλά και το μέλλον του αερομεταφορέα είναι δυσοίωνο.
Συγκεκριμένα, μετά από 76 χρόνια λειτουργίας, οι καθαρές ζημιές της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 59% την περίοδο, από Ιανουάριο μέχρι Μάρτιο του 2014 και ανέρχονται σε 138 εκατομμύρια δολάρια! Σημειώνεται, ότι μόνο το 30% της εταιρείας μπορεί να «αγοράζεται» ελεύθερα στο χρηματιστήριο της Κουάλα Λουμπούρ, καθώς το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει σε κρατική επενδυτική εταιρεία.
Οι συνήθεις κάτοχοι των μετοχών του 30% είναι συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας και άλλα ιδρύματα, ενώ οι ιδιώτες επενδυτές κατέχουν μικρό αριθμό μετοχών της εταιρείας.
Όμως, μετά το αεροπορικό δυστύχημα ( ; ), η εταιρεία είδε τις κρατήσεις της να πέφτουν στο ναδίρ και βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλο αριθμό ακυρώσεων,με το 60% από αυτές να προέρχονται από την Κίνα.
Καθώς το μοιραίο δρομολόγιο της 8ης Μαρτίου, από την Κουάλα Λουμπούρ, είχε προορισμό το Πεκίνο, τα τρία τέταρτα των επιβατών ήταν Κινέζοι και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία της χώρας μποϋκοτάρουν τώρα τον μαλαισιανό αερομεταφορέα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ahmad Jauhari Yahya, δήλωσε ότι  η  εξαφάνιση της πτήσης 370, ήρθε να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα του αερομεταφορέα και η εταιρεία καλείται τώρα να επιταχύνει τους ρυθμούς της για αύξηση των εσόδων της, αλλά και για να αντιμετωπίσει τα υψηλά κόστη λειτουργίας της. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η επιβίωση της Malaysia Airlines γίνεται επιτακτική, αλλά δεν φαίνονται σημάδια που να δείχνουν ότι  η εταιρεία θα αντέξει τον ανταγωνισμό που υπάρχει στην περιοχή, τις υψηλές τιμές των καυσίμων και τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις.
Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας της χώρας σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Πέμπτη δήλωσε ότι η κυβέρνηση δε έχει σχέδια για την χρηματοδοτική διάσωση του εθνικού της αερομεταφορέα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου