Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Ιράκ: Η κυβέρνηση εκτελεί 255 σουνίτες κρατούμενους

Δεν έχει τελειωμό η κρίση στο Ιράκ και μετά την σωρεία εκτελέσεων από τους μαχητές του ISIS (κράτος του Ιράκ και της Συρίας), έρχεται τώρα στο φως της δημοσιότητας, η εκτέλεση 255 σουνιτών κρατουμένων από τις κυβερνητικές δυνάμεις της χώρας.
Ειδικότερα, η Οργάνωση Human Rights Watch, έδωσε στην δημοσιότητα έκθεση στην οποία αναφέρει ότι έχει στην κατοχή της αποδείξεις για συνοπτικές εκτελέσεις κρατουμένων μέσα στα κελιά τους από τον στρατό και την πολιτοφυλακή του Ιράκ από τις 9 Ιουνίου.
Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις στρατιώτες σιίτες ή αστυνομικοί ή μέλη της πολιτοφυλακής του Ιράκ, πυροβόλησαν εναντίον των κρατουμένων μέσα στα κελιά τους, ενώ έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις που τους έβαλαν φωτιά ή ακόμα πέταξαν χειροβομβίδες μέσα στα κλειδωμένα κελιά!
Οι εκτελέσεις αυτές των σουνιτών κρατουμένων έγιναν σε αντίποινα για τις επιθέσεις και τις εκτελέσεις σιϊτών από τους τζιχαντιστές αντάρτες σε όσες περιοχές έχουν καταλάβει μέχρι τώρα.
Οι μαχητές του ISIS έχουν μέχρι σήμερα πυροβολήσει ή αποκεφαλίσει άγνωστο αριθμό αιχμαλώτων στρατιωτών, αστυνομικών και μέλη άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων που προσπάθησαν να προβάλουν αντίσταση.
Ο Joe Stork, αναπληρωτής διευθυντής της Human Rights Watch για την Μέση Ανατολή, τονίζει ότι οι εκτελέσεις των κρατουμένων μέσα στα κελιά τους αποτελούν «εξωφρενική παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» και πρόσθεσε, ότι, αφού η διεθνής κοινότητα, δικαιολογημένα καταγγέλλει τις αποτρόπαιες πράξεις του ISIS δεν μπορεί να κάνει τα «στραβά μάτια» στις εκτελέσεις κρατουμένων από τις κυβερνητικές και φιλοκυβερνητικές δυνάμεις του Ιράκ.
Η Ανθρωπιστική Οργάνωση ζητά την σύσταση διεθνούς επιτροπής που θα διερευνήσει τις θηριωδίες που συμβαίνουν εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην κρίση του Ιράκ.
Σημειώνεται, ότι σύμφωνα και με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Hoshiyar Zebari, το Ιράκ χωρίζεται πλέον σε τρία κράτη, στο Ισλαμικό Κράτος των τζιχαντιστών, που περιλαμβάνει τις περιοχές που έχει καταλάβει το ISIS -πέντε επαρχίες βόρεια και δυτικά της Βαγδάτης- την περιοχή που ελέγχουν οι Κούρδοι αντάρτες στο βόρειο Ιράκ και τέλος το «κράτος» της Βαγδάτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου