Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Η Ελλάδα στην World Travel Market

Μεγάλη σημασία αποδίδει η Ελλάδα στην Βρετανική τουριστική αγορά


Η διεθνής τουριστική έκθεση World Travel  Market θα ανοίξει τις πύλες της την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου και για τέσσερις μέρες το παγκόσμιο ενδιαφέρον των τουριστικών φορέων θα είναι στραμμένο στο Λονδίνο.
Η υπουργός Τουρισμού έχει ήδη αναχωρήσει για το Λονδίνο, όπου έχουν προγραμματιστεί επαφές
με στελέχη μεγάλων τουριστικών οργανισμών ( Thomas Cook και Tui ) καθώς και με την υπουργό Αθλητισμού, Τουρισμού και Ισότητας της Βρετανίας, κυρία Helen Grand και τον υφυπουργό Εξωτερικών, Mark Simmonds.

Συναντήσαμε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), κύριο Σπύρο Γαλιατσάτο και μας μίλησε για την σπουδαιότητα που έχει η World Travel Market  για την ελληνική τουριστική αγορά.

Ποια είναι τα οφέλη που μπορεί να περιμένει η Ελλάδα από την συμμετοχή της στην Έκθεση;

Εκεί θα έχουμε μια πρώτη προσέγγιση στο early booking ( πρόωρες κρατήσεις ),αυτό έχει μεγάλη σημασία,γιατί αν οι πρόωρες κρατήσεις είναι σε ποσοστό μεγαλύτερο του περσινού θα προγραμματιστούν και περισσότερες πτήσεις τουριστών από την Βρετανία.
Έτσι όχι μόνο διασφαλίζονται οι ήδη προγραμματισμένες πτήσεις,αλλά μπορεί να επαυξηθούν.
Ο Ελληνικός τουρισμός εξαρτάται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 85% από τις πτήσεις.
Αυτό συμβαίνει γιατί οι χώρες "πηγές" του Ελληνικού τουρισμού είναι σε μεγάλη απόσταση από την Ελλάδα, πράγμα που δεν συμβαίνει με τις ανταγωνίστριες χώρες, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Πορτογαλία.

Εκτός από Βρετανικούς Tour Operators συμμετέχουν και τουριστικοί πράκτορες και από άλλες χώρες;

Ουσιαστικά οι διοργανωτές είναι Βρετανικοί ταξιδιωτικοί οργανισμοί, οι Tour Operators από άλλες χώρες βεβαίως και θα βρίσκονται στην Έκθεση, αλλά σαν επισκέπτες, θα έχουν τον δικό τους χώρο και όποιος επαγγελματίας επιθυμεί θα μπορεί να κλείνει ραντεβού μαζί τους.

Θεωρείτε ότι  η ελληνική συμμετοχή έχει οργανωθεί σωστά για μια θετική προβολή και παρουσία στην Έκθεση;

Το τουριστικό περίπτερο είναι το σημείο αναφοράς στην Έκθεση. Εκεί γίνονται οι συναντήσεις των τουριστικών φορέων με τους μεγάλους ταξιδιωτικούς οργανισμούς.
Το υπουργείο Τουρισμού έχει μισθώσει ένα χώρο τον οποίο διαθέτει για τους συνεκθέτες, περιφέρειες και επαγγελματίες και κρατάει ένα κομμάτι για τις επαφές που θα έχει η Υπουργός και άλλα στελέχη του υπουργείου Τουρισμού ή του Ε.Ο.Τ.

Περιμένουμε αύξηση Βρετανών τουριστών για το Καλοκαίρι του 2014 ;

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι τάσεις των Βρετανών για το 2014 είναι αυξητικές.
Η TUI ο μεγαλύτερος Ταξιδιωτικός Οργανισμός έχει προγραμματίσει για το 2014 την μεταφορά και την διαμονή επιπλέον τριακοσίων χιλιάδων ατόμων σε σχέση με πέρυσι.
Οπότε ενδεχομένως η Βρετανική αγορά θα βγει πιο μπροστά σε αφίξεις από την Γερμανική αγορά που είναι ο νούμερο ένα Ταξιδιωτικός οργανισμός τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Ποιο είναι το επίπεδο των Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα; Διαφοροποιείται ανάλογα με τον προορισμό;

Το επίπεδο των Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα είναι πολύ καλό και διαφέρει ανάλογα με το ύψος της τιμής του πακέτου που αγοράζει.
Ο μέσος Βρετανός τουρίστας προβαίνει σε ικανή κατά κεφαλή δαπάνη στον τόπο διακοπών του,δηλαδή, νοικιάζει αυτοκίνητο, αγοράζει εκδρομές, ψωνίζει στα καταστήματα.

Ποια είναι τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε σαν χώρα για να προσελκύσουμε υψηλό τουρισμό;

Επειδή το τουριστικό προϊόν είναι σύνθετο και πολυδιάστατο επηρεάζεται από όλους, κράτος, αυτοδιοίκηση, εργαζόμενους αλλά και από τους απλούς κατοίκους.
Αν βελτιώσουμε τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις, αν αναβαθμίσουμε την προστασία του οπτικού και οικιστικού περιβάλλοντος και αν βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τότε θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.
Πρωτίστως όμως η συμπεριφορά των επαγγελματιών και όσων εμπλέκονται στον τουρισμό παίζει σημαντικό ρόλο και δεν κοστίζει τίποτα, επειδή είναι θέμα Παιδείας και κοινής λογικής !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου