Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Σαμαράς - Μέρκελ 0-2

Μία εβδομάδα νωρίτερα είχε ανακοινωθεί διθυραμβικά το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Βερολίνο και η συνάντηση με την Άνγκελα  Μέρκελ. Αναρωτήθηκε  κανείς σε τι θα ωφελούσε ένα τέτοιο ταξίδι, εκτός βέβαια από το επικοινωνιακό του κομμάτι από το οποίο όμως δεν έχει τίποτα να κερδίσει ο Ελληνικός λαός;
Η ισχυρή Γερμανία δεν έχει ακόμα σχηματίσει την μεγάλη κυβέρνηση Συνασπισμού και η Καγκελάριος πέρα από τους επαίνους προς τον Έλληνα πρωθυπουργό δεν δικαιούται να πάρει κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις χωρίς την συγκατάθεση του κυβερνητικού της εταίρου, των Σοσιαλδημοκρατών.
Προς τι το ταξίδι λοιπόν ; Ναι, ο πρωθυπουργός άκουσε επαινετικά λόγια για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από την Άνγκελα Μέρκελ, η Καγκελάριος δήλωσε ότι ο Αντώνης Σαμαράς της παρουσίασε αξιόλογα στοιχεία προόδου της Ελληνικής Οικονομίας... αλλά θα περιμένουμε την απόφαση της τρόικα για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.
Έτσι λοιπόν η κυρία Μέρκελ δικαίωσε τον εαυτό της και την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί, παρουσίασε το "μαύρο πρόβατο" της Ευρωπαϊκής οικογένειας  σαν τον μαθητή που ακούγοντας τις συμβουλές της σοφής δασκάλας του σημειώνει πρόοδο στα μαθήματά του.
Κερδισμένη λοιπόν στην ουσία βγήκε η Γερμανίδα Καγκελάριος από το ταξίδι που πλήρωσαν οι Έλληνες φορολογούμενοι.
Γιατί  κανένας στην Ελλάδα δεν ωφελήθηκε και όποιος διαβάσει σήμερα στην "Καθημερινή της Κυριακής" την συνέντευξη του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, θα καταλάβει ποιος κάνει κουμάντο στην Ελλάδα.
Απελευθέρωση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία το συντομότερο, απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και βέβαια και άλλες απολύσεις στο Δημόσιο και "λουκέτο" σε δημοσίους οργανισμούς, ζητά ο εκπρόσωπος των δανειστών μας, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ.
Έτσι βλέπει ο  Πολ Τόμσεν την ανάσχεση της ύφεσης και την είσοδο στην ανάπτυξη, με ομαδικές απολύσεις, μάλλον παρέλειψε να σκεφθεί πώς θα τονωθεί η αγορά όταν καθημερινά όλο και περισσότεροι πολίτες χάνουν την αγοραστική τους δύναμη.
Σύσσωμος ο Γερμανικός Τύπος αναρωτιέται για τον ουσιαστικό λόγο της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο την περασμένη Παρασκευή.
Η Die Welt αναφέρει : "Πολλά περισσότερα πέρα των θερμών λόγων, δεν υπήρξαν", η Frankfurter Allgemeine Zeitung τονίζει : "Πολλοί έπαινοι, αλλά καμία υπόσχεση για την Αθήνα", με καλύτερο αναμφισβήτητα τον δηκτικό σχετικό τίτλο της Bild : "Συνάντηση κορυφής με το αιώνιο προβληματικό παιδί "...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου