Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Ουκρανία : Ασφυκτική η αγκαλιά της Ρωσίας

Προς μεγάλη έκπληξη των Ευρωπαίων η Ουκρανία άλλαξε γνώμη κυριολεκτικά στο παρά πέντε και ακύρωσε την απόφαση να συνάψει εμπορική συμφωνία και συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.




Η συμφωνία επρόκειτο να υπογραφεί στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την Ανατολική Εταιρική Σχέση στο Βίλνιους της Λιθουανίας στα τέλη Νοεμβρίου.
Η Ουκρανία μια χώρα με αγορά 45 εκατομμυρίων κατοίκων αμφιταλαντεύτηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα "σε ποια αγκαλιά να γείρει" - στην Ευρωπαϊκή ή την Ρωσική ; - αλλά οι πιέσεις και οι έμμεσοι εκβιασμοί του προέδρου Πούτιν δεν της άφησαν περιθώρια να σκεφθεί.
Με αντάλλαγμα την μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου ο Ρώσος πρόεδρος ανάγκασε την κυβέρνηση του Βίκτορα Γιανουκόβιτς να υπαναχωρήσει και να ανακοινώσει ότι δεν θα υπογράψει σύναψη συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ, χωρίς ωστόσο να το αποκλείει για το μέλλον.
Με πρόφαση το αίτημα της ΕΕ να αφεθεί ελεύθερη η πρώην σιδηρά κυρία της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο, που εκτίει στην φυλακή επταετή ποινή για κατάχρηση εξουσίας από το 2011, η κυβέρνηση Γιανουκόβιτς ανέβαλε την συμφωνία με την ΕΕ.
Τόσο η Ευρωζώνη δια στόματος του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, όσο και η Γερμανία δια στόματος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, προειδοποίησαν την Ρωσία ότι η εποχή του ψυχρού πολέμου έχει περάσει και η Ευρωζώνη δεν επιθυμεί η Μόσχα να ανακατεύεται στις σχέσεις της με χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Στον αντίποδα ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν από την Ρώμη που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι ενδεχόμενη συμφωνία σύνδεσης της  Ουκρανίας με την ΕΕ θα πλημμυρίσει την Ρωσική αγορά με ευρωπαϊκά προϊόντα !
Οι  φιλοευρωπαϊστές οπαδοί της πρώην πρωθυπουργού  Γιούλιας Τιμοσένκο, διαμαρτύρονται με κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο κέντρο του Κιέβου για τη μη επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ, ενώ η ίδια τους καλεί να κορυφώσουν τις κινητοποιήσεις τους και άρχισε απεργία πείνας μέσα από την φυλακή σαν ένδειξη συμπαράστασης στους διαδηλωτές.
Ο ευρωπαϊκός Τύπος έγραψε για "αρραβώνα που τινάχτηκε στον αέρα", αφού η Δύση στοχεύει στην μεγάλη αγορά των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης με τα 85 εκατομμύρια κατοίκους- Ουκρανία 45 εκ., Λευκορωσία 9,5 εκ.,Μολδαβία 3,5 εκ., Αζερμπαϊτζάν 9,5 εκ., Γεωργία 4,5 εκ. και Αρμενία 3 εκ.
Είναι φανερό από το μέγεθος του πληθυσμού της ότι η Ουκρανία αποτελούσε το μεγάλο "θήραμα" για την ΕΕ που της το πήρε την ύστατη στιγμή ο πρόεδρος Πούτιν.
Το Γερμανικό περιοδικό Spiegel δεν κρύβει την ευρωπαϊκή αποτυχία, ούτε μασάει τα λόγια του "Πρόκειται για διπλωματική χρεοκοπία της ΕΕ, η οποία εκθέτει σε κίνδυνο, όχι μόνο την επιρροή της στα Ανατολικά σύνορα, αλλά θίγει και τα θεμέλια της εξωτερικής της πολιτικής".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου