Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Με το βλέμμα στις εκλογές του Μαίου

Ψηφίστηκε τελικά το νομοσχέδιο  με το οποίο αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί για ένα χρόνο, δηλαδή μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2015 και μάλιστα με την ανοχή της Τρόικας.  Με 152 ψήφους υπέρ και 141 κατά η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε να προστατέψει την πρώτη κατοικία για έναν ακόμα χρόνο.
Αυτό δεν γίνεται βέβαια τυχαία αφού οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαίου, αλλά και οι ευρωεκλογές που θα γίνουν τον ίδιο μήνα θα αποτελέσουν το πολιτικό βαρόμετρο για τις εθνικές εκλογές.
Έτσι και η Τρόικα συμφώνησε να συνεχιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας υπό όρους έναν χρόνο επιπλέον μέχρι να περάσουν τα δύσκολα για την ήδη "λαβωμένη κυβέρνηση". Οι Βρυξέλλες αλλά και η Γερμανία δεν θα ήθελαν να δουν στην Ελλάδα μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και προτιμούν να βοηθήσουν την δικομματική κυβέρνηση και να συναινέσουν σιωπηλά στην παράταση της άρσης των πλειστηριασμών μέχρι να περάσει το κρίσιμο διάστημα των διπλών εκλογών του Μαίου.
Είναι όμως αυτό αρκετό για να σταθεί η κυβέρνηση στα πόδια της και να επιβιώσει με ένα καλό ποσοστό τόσο στις αυτοδιοικητικές, όσο και στις ευρωεκλογές;
Πάντως  το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων που επίσης εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με 152 ψήφους και με μία απώλεια - διαγραφή για την ΝΔ, δεν θα βοηθήσει την κυβέρνηση  αφού βουλευτές ακόμα και  της συμπολίτευσης το κατηγορούν για ληστρική αύξηση των προστίμων μέχρι και 30% για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.
Επειδή λοιπόν ο ενιαίος φόρος για τα ακίνητα και ο νέος νόμος για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας θα επηρεάσουν άμεσα τα νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση δεν θα αργήσει να διαφανεί. Εκτός και αν γι' αυτό το κόστος βρεθεί μια Ιφιγένεια να θυσιαστεί ή γιατί όχι και δύο; Και στην προκειμένη περίπτωση Ιφιγένειες θα είναι οι υπουργοί που εισήγαγαν στην Βουλή τα δύο επίμαχα νομοσχέδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου