Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Όταν τα αυτονόητα γίνονται ζητούμενα...

Συγκλονιστική η σημερινή είδηση του θανάτου 13χρονου κοριτσιού από αναθυμιάσεις στην Θεσσαλονίκη.
Παρόλο που έχουμε συνηθίσει την αναλγησία του κράτους, υπάρχουν ειδήσεις που ακόμα μας κάνουν να αναρωτιώμαστε πού θα τελειώσει αυτή η κατηφόρα που έχει σπρώξει την Ελλάδα η οικονομική κρίση, αλλά και στην οποία ένα χεράκι έβαλαν και οι δανειστές μας.
Μια μητέρα στην θεσσαλονίκη, διαζευγμένη και άνεργη επινοεί ένα αυτοσχέδιο μαγκάλι με κάρβουνα για να ζεσταθεί η ίδια και η 13χρονη κόρη της.
Η γυναίκα που καθάριζε σκάλες, το τελευταίο διάστημα δεν είχε δουλειά και η ΔΕΗ της είχε κόψει το ρεύμα εδώ και δύο μήνες ! Το γεγονός ότι η γυναίκα ήταν μετανάστης από την Σερβία το αφήνω τελευταίο, γιατί δεν έχει καμιά απολύτως σημασία.
Το ό,τι όμως  στην εκπνοή του 2013, όταν ο άνθρωπος έχει κατακτήσει το σύμπαν, αλλά ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ρεύμα, που κρυώνουν, που πεινάνε, φαντάζει αδιανόητο, ειδικά για μια Ευρωπαϊκή χώρα. Ή μήπως δεν είμαστε ; Μήπως δηλαδή ζούμε σε μια πλάνη, ότι τάχα ανήκουμε στην Ευρώπη, αλλά στην πραγματικότητα είμαστε ένα προτεκτοράτο κάπου στα βάθη  της Αφρικής;
Προ ημερών το MEGA έκανε ένα ρεπορτάζ στην Νίκαια με οικογένειες που δεν έχουν να πληρώσουν την ΔΕΗ και ζουν στο σκοτάδι. Σε κάποιες περιπτώσεις ακτιβιστές του κινήματος "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" δήλωσαν ότι κάνουν σε πολλά σπίτια παράνομες συνδέσεις.
Εδώ είναι που λείπει η κρατική μέριμνα, άσχετα από κόμματα, αν μια κυβέρνηση δεν προσφέρει στους αδύναμους πολίτες της τα απολύτως απαραίτητα σε τιμές χαμηλές ή ακόμα και δωρεάν ή με τις κατάλληλες ρυθμίσεις, αφού είναι πολύ εύκολο να αποδειχθεί ποιος είναι άπορος και ποιος όχι, τότε μιλάμε για κυβερνητική αναλγησία. Τώρα, εν μέσω κρίσης, είναι που οι κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων θα έπρεπε να δουλεύουν εντατικά εντοπίζοντας ποιοί συμπολίτες μας στερούνται τα βασικά, τα αυτονόητα και σε συνεννόηση με τους άλλους Οργανισμούς - ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, να γίνονται ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την ζωή των άπορων συμπολιτών μας.
Όταν σε μια κοινωνία τα αυτονόητα - η τροφή, το ρεύμα, το νερό, η εργασία - γίνονται ζητούμενα, τότε κάτι σίγουρα γίνεται λάθος και η "συνταγή" που μας έδωσαν οι δανειστές μας περιέχει λανθασμένα υλικά !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου