Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

"To ΠΑΣΟΚ έχει αυτοτέλεια"

Με το "πάλαι ποτέ" κραταιό ΠΑΣΟΚ να πιάνει αγκομαχώντας το 4,5% στην τελευταία δημοσκόπηση της Rass για Κυριακάτικη εφημερίδα και να έρχεται στην έκτη θέση πίσω ακόμα και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος προσπάθησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο μιλώντας σήμερα στην κεντρική πολιτική επιτροπή του κόμματος.
Η εσωτερική αντιπολίτευση κυρίως από το μέτωπο των Παπανδρεικών,αλλά και η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο για πρώτη φορά κατηγόρησε για "εκτσογλανισμό", ζητώντας συγνώμη για την χρήση της ομολογουμένως σκληρής λέξης, ήταν τα δύο βασικά θέματα της ομιλίας του, αλλά όχι τα μοναδικά.
Σε ό,τι αφορά στην εσωτερική αντιπολίτευση και στην αμφισβήτηση του ιδίου ακόμα και με επιστολή από ομάδα βουλευτών, ο κύριος Βενιζέλος δήλωσε ότι "ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος σε συνθήκες βαθιάς κρίσης και διαθέτει ανεξάντλητα αποθέματα αντοχής για να συνεχίσει αφού το κίνητρό του είναι ιστορικό."
Κάλεσε για ακόμα μία φορά την ΔΗΜΑΡ σε συνεργασία αλλά και όσους βουλευτές έχουν αποχωρήσει από το κόμμα να επιστρέψουν στο "σπίτι" τους, ενώ επανέλαβε την πρότασή του για την υποψηφιότητα του Μίκη Θεοδωράκη στην προεδρία της Δημοκρατίας το 2015.
Σημαντική ήταν η ανακοίνωση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι μέχρι το 2016 αποκλείεται να επιβληθούν νέα μέτρα σε ενδεχόμενο δημοσιονομικό κενό, ενώ "επιτέθηκε" στους βουλευτές του κόμματός του κατηγορώντας τους ότι δεν συμμερίζονται τις κυβερνητικές επιτυχίες ,π.χ. πρωτογενές πλεόνασμα, σαν και δικό τους επίτευγμα και τις χαρίζουν με την στάση τους στην Νέα Δημοκρατία.
Στις κατηγορίες που έχουν κατά καιρούς ακουστεί ότι μελλοντική συνεργασία με το κίνημα των 58 σημαίνει αυτόματα την διάλυση του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απέκλεισε το ενδεχόμενο διάλυσης του κόμματος, ενώ η συνεργασία με τους 58 στις ευρωεκλογές είναι κάτι που θα τεθεί σε ψηφοφορία πιθανότατα και στην εκλογική βάση του κόμματος.
Σε ό,τι αφορά το κίνημα της Ελληνικής Ελιάς ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι οι 58 έχουν απευθύνει πρόσκληση για έναν έντιμο και προωθημένο διάλογο  στο ΠΑΣΟΚ και υπενθύμισε ότι αυτός ήταν από τους πρώτους που μίλησε στην Ελλάδα για το κίνημα της Ελιάς.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι η αυτοτέλεια του κόμματος που πολλοί στο εσωτερικό του πίστεψαν ότι κινδυνεύει εξαιτίας της συνεργασίας με την ΝΔ, παραμένει συμπαγής και έδωσε το παράδειγμα πολλών ευρωπαικών κρατών που κυβερνώνται από σχήματα συνασπισμού, ενώ στις εκλογές το κάθε κόμμα διατηρεί το δικαίωμα να συμμετάσχει αυτόνομα και να συγκρουστεί ιδεολογικά και πολιτικά  με τους κυβερνητικούς του εταίρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου