Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Η Τρόικα κάνει "νάζια"

Την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλούσε στην Βουλή για τον προϋπολογισμό χθες λίγο πριν τα μεσάνυχτα, επέλεξε η τρόικα να στείλει μήνυμα στους οικονομικούς συντάκτες πληροφορώντας τους ότι δεν θα έλθουν οι τρεις επικεφαλής για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα την Δευτέρα.
Την ίδια στιγμή  ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιτρόπου Όλι Ρεν με τρία tweet γνωστοποιούσε ότι η τρόικα θα επισκεφθεί την Ελλάδα μέσα στον Ιανουάριο.
Ο υπουργός Οικονομικών ενημερώθηκε από τους δημοσιογράφους για την ξαφνική είδηση και άρχισε τις συζητήσεις με τις Βρυξέλλες και το ίδιο έκανε και ο πρωθυπουργός, αφού τελείωσε την ομιλία του.
Αποτέλεσμα, μετά την απαξίωση της Ελληνικής κυβέρνησης από τους δανειστές μας και μάλιστα σε μια ευαίσθητη χρονικά στιγμή- κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού, τελικά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πώλ Τόμσεν και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ματίας Μορς, θα έλθουν στην Ελλάδα την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, αλλά όχι για να καταλήξουν σε συμφωνία, όπως ανακοίνωσαν.

Δεν θα έρθει όμως μαζί τους ο τρίτος της παρέας, ο Κλάους Μαζούχ που εκπροσωπεί την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, και αυτό γιατί υπάρχει σε εκκρεμότητα το θέμα των πλειστηριασμών.
Άλυτο πρόβλημα με βαθύ ρήγμα ανάμεσα σε κυβέρνηση και τρόικα είναι οι πλειστηριασμοί, με την μεν κυβέρνηση να ζητά να προστατέψει τα χαμηλά και μεσαία στρώματα των δανειοληπτών που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια και δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν και την δε τρόικα να επιμένει για άρση της προστασίας των δανειοληπτών από 1 Ιανουαρίου του 2014, ενώ θέλει να κρατηθεί προστατευτικό δίχτυ μόνο για εκείνους που έχουν ετήσιο εισόδημα 13.000 ευρώ και κατοικία αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ !
Όσο για τους υπόλοιπους, σύμφωνα με δημοσίευμα, οι δανειστές μας συμβούλεψαν την ελληνική κυβέρνηση όταν θα χάσουν τα σπίτια τους να μείνουν σε καταλύματα για τους άστεγους!
Η αιτία όλων αυτών, και ειδικότερα  το χθεσινό mail στους δημοσιογράφους την ώρα ψήφισης του προϋπολογισμού- ένας έμμεσος εκβιασμός - είναι για να μην νομοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση μονομερώς, όπως έχει δηλώσει, για τους πλειστηριασμούς και αυτό  επειδή η ΕΚΤ φοβάται μήπως αν συνεχιστεί η άρση των πλειστηριασμών οι ελληνικές τράπεζες θα κινδυνεύσουν, οπότε αν αυτό συμβεί, πώς θα σωθούν;
Οι τρόποι διάσωσης μιας τράπεζας που κινδυνεύει είναι είτε με ανακεφαλαιοποίηση από την κυβέρνηση, αν πρόκειται για κυβέρνηση που διαθέτει τα κεφάλαια, είτε από την ΕΚΤ, αλλιώς βέβαια υπάρχει και το κούρεμα των καταθέσεων.
Έτσι ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ δεν θα επισκεφθεί την Αθήνα, αφού το ζήτημα των πλειστηριασμών είναι γρίφος χωρίς λύση, προς το παρόν.
Η μεν Ελληνική κυβέρνηση αν αλλάξει στάση ξέρει καλά ότι θα δημιουργηθούν κοινωνικές αναταράξεις, η δε ΕΚΤ δεν είναι πρόθυμη να βάλει το χέρι στην τσέπη και να συνδράμει τις ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί.
Ίσως θα πρέπει όλοι να περιμένουν κάτι, τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Γερμανία, που θα γίνει μέσα στον μήνα, περίπου στις 17 Δεκεμβρίου, οπότε  η λύση  μπορεί να δοθεί από τον μεγάλο ηγέτη της Ευρωζώνης, που  στην πραγματικότητα κινεί τα νήματα, άλλοτε παρασκηνιακά και άλλοτε φανερά και απροκάλυπτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου