Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Αυτό που θέλουν οι Έλληνες...

Η νέα δημοσκόπηση της Alco για την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" παρουσιάζει ενδιαφέρον και αποδεικνύει την ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού σχεδόν δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 18% , ο ΣΥΡΙΖΑ 19,1 %, το ΠΑΣΟΚ 5,15%, οι ΑΝΕΛ 4,5%, η ΧΑ 6,9%, η ΔΗΜΑΡ 2,2%, το ΚΚΕ 5%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,4 % και το ΠΟΤΑΜΙ του Σταύρου Θεοδωράκη 8,8%, ενώ οι αναποφάσιστοι εξακολουθούν να κατέχουν ένα υψηλό ποσοστό - το 23,8%.
Μια ερμηνεία της συγκεκριμένης δημοσκόπησης κρίνεται απαραίτητη αλλά και ενδιαφέρουσα ακόμα και για τους περί την πολιτική αδαείς. Η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι μηδαμινή,  άρα οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν θεωρούν ότι μπορούν να περιμένουν πολλά ούτε από τον ένα ούτε από τον άλλο πολιτικό φορέα. Το ΠΑΣΟΚ, του οποίου ήδη ένα ποσοστό το έχει εγκαταλείψει βλέποντας το πλοίο να βουλιάζει, έχει ένα 5,15% τώρα, αλλά μετά τις εκλογές το μέλλον του θεωρείται αβέβαιο, ίσως και νωρίτερα από αυτές να έχουμε και άλλη δημοσκοπική καθίζηση, αν ο Γεώργιος Παπανδρέου προχωρήσει στη δημιουργία δικού του κόμματος, όπως θέλουν οι φήμες.
Το απογοητευτικό 2,2% της ΔΗΜΑΡ αποδεικνύει ότι οι εκκλήσεις του συμπαθέστατου Φώτη Κουβέλη για δημιουργία ενός πόλου της Κεντροαριστεράς με πρωταγωνιστή τη ΔΗΜΑΡ, δεν έπιασαν τόπο, ενώ το 6,9%  της  ΧΑ είναι αξιοσημείωτο γιατί βλέπουμε ότι η Χρυσή Αυγή που πριν τρεις μήνες περίπου άγγιζε το 11% και ήταν τρίτο κόμμα, έχει εκτοπιστεί στην τέταρτη θέση από το ΠΟΤΑΜΙ του Σταύρου Θεοδωράκη, που παρά τον μικρό χρόνο ζωής του άγγιξε το 8,8%. Παρόλο που οι δημοσκοπήσεις δεν αντικαθιστούν τις εκλογές δίνουν ένα στίγμα τόσο για το τι θα επακολουθήσει σε αυτές όσο και για τις επιθυμίες των ψηφοφόρων. Οι Έλληνες βρίσκονται σε απόγνωση,  με την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται συνεχώς, την ανεργία να έχει πιάσει ταβάνι και τις οικονομικές υποχρεώσεις να πιέζουν αφόρητα και ψάχνουν να κρατηθούν από οπουδήποτε. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η υψηλή δημοφιλία που έχει το ΠΟΤΑΜΙ σε όλες τις μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις, παρά το ό,τι πρόκειται για ένα κόμμα χωρίς ουσιαστικό δικό του πολιτικό πρόγραμμα και πολιτικό προσανατολισμό. Αλλά και οι άλλοι που είχαν πρόγραμμα και "όραμα" τι κατάφεραν; Ίσως το ΠΟΤΑΜΙ να είναι το ανάχωμα πάνω στο οποίο θα "σκοντάψει" η ΧΑ, αλλά και εξαιτίας του οποίου δεν θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ τα αναμενόμενα ποσοστά,σε κάθε περίπτωση οι ψηφοφόροι θα δώσουν την τελική απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου