Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Ο Πούτιν «φλερτάρει» και με την Φιλανδία;

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα σταματήσει εδώ, αλλά αντίθετα, τώρα αρχίζει! Ο Αντρέι Ιλλαριόνοβ, οικονομικός σύμβουλος του Πούτιν από το 2000 μέχρι το 2005, που συχνά ήταν στο πλευρό του και στις συναντήσεις των G8, δήλωσε σε σουηδική εφημερίδα ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα ησυχάσει αν δεν προσαρτήσει στη χώρα του, τη Λευκορωσία, τις Βαλτικές Δημοκρατίες και την Φιλανδία.
Ο πρώην σύμβουλος του Πούτιν αποκαλεί «ιστορική δικαιοσύνη» για τον Ρώσο πρόεδρο την προσάρτηση αυτών των κρατών στο άρμα της Μόσχας, αφού ο Πούτιν πιστεύει ότι ήταν μέγα σφάλμα των Μπολσεβίκων η ανεξαρτησία της Φιλανδίας και επιθυμεί την γρήγορη επιστροφή των συνόρων της Ρωσίας στην εποχή του τσάρου Νικόλαου του Β΄ αλλά και στην περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης επί Στάλιν.
Ο  Ιλλαριόνοβ τονίζει ότι, Γεωργία, Λευκορωσία και Φιλανδία, είναι το στοίχημα για τον πρόεδρο Πούτιν και δεν πρόκειται να ησυχάσει αν δεν κατορθώσει να τις θέσει υπό την κυριαρχία του Κρεμλίνου, αφού πιστεύει ότι αυτό το οφείλει όχι μόνο στον εαυτό του αλλά και στους προκατόχους του!
Η Φιλανδία ήταν ένα μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας με την μορφή αυτόνομου Μεγάλου Δουκάτου επί 108  χρόνια και όπως υποστηρίζει ο πρώην συνεργάτης του Πούτιν, η εκ νέου προσάρτηση αυτής της χώρας στη Ρωσία, δεν είναι απαραίτητο να βρίσκεται στην agenda του Ρώσου προέδρου με χρονικό περιορισμό, δεν είναι κάτι που σκοπεύει να κάνει σήμερα ή αύριο, αλλά είναι κάτι στο οποίο θα προχωρήσει αργά ή γρήγορα. Το ό,τι δε η Φιλανδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ δυσχεραίνει τη θέση της χώρας και διευκολύνει τη Μόσχα να πραγματοποιήσει τυχόν αναίμακτη προσάρτηση ευκολότερα.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου της σουηδικής εφημερίδας με ποιο τρόπο θα μπορούσε να αποτραπεί μια στρατιωτική επέμβαση στη Φιλανδία, ο Ιλλαριόνοβ απαντά ότι παρόλο που δεν είναι αιμοδιψής, η μόνη λύση ενάντια στον Πούτιν είναι η συλλογική στρατιωτική άμυνα!
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες η Φιλανδία έχει αυξήσει την επιτήρηση των συνόρων της πράγμα που αποδεικνύει ότι ο πρώην σύμβουλος του Πούτιν ξέρει καλά για τι μιλάει.
Ο Αντρέι Ιλλαριόνοβ σήμερα εργάζεται στο Cato institute, ένα thikn tank ( δεξαμενή σκέψης ) ίδρυμα που ασχολείται με την παγκόσμια ελευθερία και την ευημερία και έχει έδρα στην Ουάσινγκτον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου