Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Όταν το κάπνισμα κάνει "καλό"...

Σαν πρωτοχρονιάτικο ανέκδοτο ακούστηκε σε όλα τα μέσα ενημέρωσης η ενέργεια του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας Καρέλιας Α.Ε, Ανδρέα Καρέλια, να δώσει υπό μορφή μπόνους 2,5 εκ. ευρώ στους εργαζόμενους της βιομηχανίας του λίγο πριν την πρωτοχρονιά.
Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε η κίνηση αυτή αποτελεί αρχικά μια μεγάλη έκπληξη αν αναλογιστεί  κανείς ότι το να έχεις δουλειά είναι το πρώτο ζητούμενο και το να πληρώνεσαι από την δουλειά που κάνεις είναι το δεύτερο, επομένως οι λέξεις μπόνους, επίδομα για καθημερινή προσέλευση στην εργασία, επιδόματα σπουδών για τα παιδιά των εργαζομένων και βέβαια 200 ευρώ επίδομα για αγορά γαλοπούλας, μάλλον για τον μέσο Έλληνα αποτελούν "όνειρα θερινής νυκτός."
H καπνοβιομηχανία ΚΑΡΕΛΙΑ που έχει ζωή πάνω από έναν αιώνα, έχει την έδρα της στην Μεσσηνία, και αυτό είναι ένα επιπλέον θετικό στοιχείο αφού σημαίνει ανάπτυξη και δουλειά σε ένα μεγάλο κομμάτι της περιφέρειας.
Σε καιρό κρίσης μια Ελληνική βιομηχανία αναπτύσσεται χωρίς   τραπεζικό δανεισμό, εξάγει σε περίπου 87 χώρες σε όλο τον πλανήτη, δεν έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση και παρήγαγε 16,8 δισ. τσιγάρα την χρονιά που πέρασε.
Ποιο είναι το επιτυχημένο μυστικό της οικογένειας Καρέλια δεν γνωρίζω, όμως η αντιμετώπιση των εργαζομένων από την διοίκηση με παροχές και έξτρα επιβραβεύσεις κάθε χρόνο που δεν σταματούν ούτε εν μέσω κρίσης, δείχνει ότι κάποιος διαθέτει ικανότητες εξαιρετικού μάνατζερ στην εταιρία.
Η κίνηση αυτή κάνει το προσωπικό να αισθάνεται την ικανοποίηση ότι αναγνωρίζεται η συμμετοχή του στην επιτυχία της εταιρίας και μάλιστα έμπρακτα, η διάθεση για δουλειά αυξάνεται όταν οι κόποι του επιβραβεύονται και ταυτόχρονα όλη αυτή η  έκταση που πήρε το θέμα είναι η καλύτερη διαφήμιση για την βιομηχανία.
Αν έγινε συνειδητά ή όχι δεν το ξέρω, πάντως είναι πολύ καλύτερο από το να δώσει ένας μάνατζερ τα χρήματα σε μια διαφημιστική εταιρία, να τα μοιράσει στο προσωπικό του, και οι εργαζόμενοι ένιωσαν ικανοποίηση και η εταιρία ωφελήθηκε αφού μαζί της ασχολήθηκαν όλα τα ΜΜΕ για αρκετό χρόνο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου