Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Κεφαλονιά: Μαζεύει τα κομμάτια της

Παρόλο που τα δελτία ειδήσεων δεν αναφέρονται πια τόσο συχνά στην σεισμόπληκτη Κεφαλονιά τα προβλήματα δεν έχουν σταματήσει να υφίστανται μαζί με τους μικροσεισμούς που μπορεί μεν να έχουν ελαττωθεί αλλά έχουν αφήσει τον φόβο φωλιασμένο στις ψυχές των κατοίκων του νησιού.
Οι κεφαλονίτες είναι εξαιρετικά ψύχραιμοι και γενναίοι αλλά ο αποσυντονισμός της καθημερινότητάς  τους για μεγάλο χρονικό διάστημα σε συνδυασμό με την άγνοια της έκβασης του φαινομένου δημιουργεί εκνευρισμό και συμβάλει στην άσχημη ψυχολογία των κατοίκων.
Θα πρέπει να ομολογήσει κανείς ότι η κινητοποίηση της πολιτείας ίσως και λόγω των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών και  των ευρωεκλογών του Μαίου είναι αρκετά μεγάλη αλλά και η ιδιωτική πρωτοβουλία από όλη την χώρα επέδειξε αλληλεγγύη στην δοκιμαζόμενη Κεφαλονιά.
Οι υπάλληλοι και κυρίως οι μηχανικοί της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων που έχει την έδρα της στα ΤΕΙ Αργοστολίου, δουλεύουν και τα Σαββατοκύριακα και διενεργούν καθημερινούς ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί η καταλληλότητα ή μη των κτηρίων. Η ευγένεια και η άμεση ανταπόκριση τους όπου ζητηθεί η παρουσία τους είναι άξια επαίνου. Μέχρι σήμερα μόνο το 2,5% των κτηρίων που ελέγχθηκαν έχουν κριθεί κατεδαφιστέα αλλά οι αυτοψίες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.
Η πόλη του Αργοστολίου δεν έχει υποστεί τις ζημιές που έχει πάθει το Ληξούρι σε καμία περίπτωση, αλλά σε πολλά σπίτια έχουν πέσει οι σοβάδες, κυρίως στο εσωτερικό τους και έχουν υποστεί ζημιές οι οικοσκευές. Πάντως παρά την φημολογούμενη κόντρα μεταξύ Αργοστολίου - Ληξουρίου - που στην πραγματικότητα δεν υφίσταται- οι Αργοστολιώτες τονίζουν σε κάθε συζήτηση ότι το Ληξούρι πρέπει να προηγηθεί στο ενδιαφέρον της πολιτείας και στα οποιαδήποτε οφέλη από αυτήν.
Σε ό,τι αφορά τον Τουρισμό η Ένωση Ξενοδόχων του νησιού τονίζει ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν ακυρώσεις εξαιτίας του σεισμού αλλά και ότι οι προκρατήσεις για το Καλοκαίρι του 2014 από το εξωτερικό έχουν ανοδική τάση.
Οι κάτοικοι προσπαθούν να επανέλθουν σταδιακά σε φυσιολογικούς ρυθμούς, τα σχολεία στο νησί επαναλειτουργούν από σήμερα αφού έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι και η αγορά στο Αργοστόλι λειτουργεί κανονικά.
Είναι σημαντικό η πολιτεία αλλά και η ιδιωτική πρωτοβουλία να εξακολουθήσουν να βρίσκονται στο πλευρό της Κεφαλονιάς και το αίτημα πολλών γονιών για πριμοδότηση των υποψηφίων του νησιού στις Πανελλαδικές εξετάσεις να εξεταστεί από το υπουργείο Παιδείας με την δέουσα προσοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου