Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές στο κυνήγι των ψήφων

Αλλάζει η νομοθεσία για τις ευρωεκλογές και σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που θα εισαχθεί για ψήφιση στην Βουλή άμεσα από τις εκλογές του Μαίου οι ευρωβουλευτές θα εκλέγονται με σταυρό προτίμησης και όχι με λίστα όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
Η σχετική απόφαση ελήφθη στην χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και περιλαμβάνει και την αύξηση του αριθμού των υποψηφίων ευρωβουλευτών από 21 σε 42 που είναι το ανώτατο επιτρεπτό όριο με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ο δε αριθμός των σταυρών που θα μπορεί να βάζει ο κάθε εκλογέας δεν έχει ακόμα διευκρινισθεί, θα είναι πάντως σε κάθε περίπτωση περισσότεροι από δύο σταυροί.
Με μια πρώτη ματιά η αλλαγή αυτή φαίνεται ως ένα άνοιγμα στην Δημοκρατία αφού το εκλογικό σώμα θα ψηφίζει τα άτομα που θέλει να τον εκπροσωπήσουν στην Ευρωβουλή και  δεν αποφασίζει το κάθε κόμμα με  την λίστα όπως γινόταν μέχρι τώρα.
Έτσι βέβαια το κυβερνητικό δίδυμο εξαπολύει τους υποψηφίους ευρωβουλευτές στο κυνήγι του σταυρού και σε έναν αγώνα για το κόμμα τους που θα αυξήσει τις πιθανότητες των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης σε καιρούς δύσκολους και αμφίβολους  να προσελκύσουν ψηφοφόρους.
Με τις ήδη μεγάλες διαφωνίες και τους εσωκομματικούς τριγμούς για τα πρόσωπα των υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές στους κόλπους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, το εκλογικό σώμα καλείται στις εκλογές του Μαίου  να βάλει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του και να ξεκαθαρίσει το θολό πολιτικό τοπίο  που επικρατεί αυτή την στιγμή. Ο λαός με την ψήφο του τον Μάη οφείλει ώριμα να δείξει τι πραγματικά θέλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου