Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Κάνε ένα δώρο στην Εφορία !

Το άρθρο 9 του Νομοσχεδίου για την φορολογία ακινήτων που θα κατατεθεί στην Βουλή το επόμενο διάστημα προτρέπει τους πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν  τα χρέη τους προς το Ελληνικό Δημόσιο,να εκχωρούν την ακίνητη περιουσία τους στο Κράτος !
Εμπνευστής της ρηξικέλευθης και "φιλολαϊκής" αυτής διάταξης ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων,Χάρης Θεοχάρης, που σίγουρα δεν κινδυνεύει να χάσει το δικό του σπίτι! Η διάταξη λέει επί λέξει : Όσοι αδυνατούν να εξωφλήσουν με μετρητά τα χρέη τους προς το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να αποφύγουν τις ποινικές διώξεις και την φυλακή ,θα έχουν τις εξής επιλογές: 1.Να μεταβιβάσουν σε τρίτον την πλήρη κυριότητα του ακινήτου με ταυτόχρονη εκχώρηση της απαίτησης καταβολής του τιμήματος ή μέρους αυτού στο Ελληνικό Δημόσιο. Με αυτόν τον τρόπο τα χρέη περνούν στο νέο ιδιοκτήτη ο οποίος θα είναι και αποκλειστικά υπεύθυνος για την εξόφληση των οφειλών που έχει ο προηγούμενος ιδιοκτήτης στο Δημόσιο.
2.Να παραχωρήσουν στο Ελληνικό Δημόσιο την πλήρη κυριότητα ακινήτου ίσης τουλάχιστον αξίας με το ποσό του εξοφλούμενου φόρου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι αν μεταβιβάσει ο φορολογούμενος - οφειλέτης στο Δημόσιο ακίνητο μεγαλύτερης αξίας από τη συνολική οφειλή και υπάρχει διαφορά υπέρ του ελληνικού δημοσίου μεταξύ της αξίας του ακινήτου που μεταβιβάζεται και της ληξιπρόθεσμης οφειλής, το υπερβάλον ποσό δεν επιστρέφεται.


H  πρώτη επιλογή ας δεχθούμε ότι έχει μια λογική,η δεύτερη όμως; Και το σπουδαιότερο η διάταξη συνεχίζει λέγοντας ότι αν το χρέος του οφειλέτη είναι μικρότερο της αξίας του ακινήτου ,το επιπλέον ποσόν παρακρατείται υπέρ του Δημοσίου !
Αυτό είναι που λέμε κοινωνική πολιτική ! Τι θα κερδίσει το κράτος αν συσσωρεύσει ακίνητα στην κατοχή του σε μια περίοδο που η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε βαθιά ύφεση,αν ξεσπιτώσει χιλιάδες οικογένειες φτωχών ,αφού εννοείται ότι οι έχοντες μπροστά σε μια τέτοια απειλή θα πληρώσουν το χρέος τους.
Είναι λοιπόν πάλι οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες εκτεθειμένες στην αναλγησία του Υπουργείου Οικονομικών ,αλλά και στην "ατιμία" του ταυτόχρονα.
Γιατί αν ένας ιδιώτης -ένας έμπορος για παράδειγμα  πουλήσει το εμπόρευμα του  που κοστίζει π.χ.70 ευρώ και δεν δώσει ρέστα από κατοστάρικο ,θεωρείται κλέφτης και θα έχει συνέπειες ,το κράτος που κρατάει τα ρέστα πώς θα το ονομάσουμε;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου