Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

ΗΠΑ: Το Tea Party κλονίζει την Οικονομία

"Δεν    θα πληρώσω λύτρα για να λειτουργήσει η Αμερικανική Οικονομία",δήλωσε απόψε ο πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος εμμένει σταθερός υποστηρικτής του φιλολαικού  προγράμματος Obamacare,που αφορά την δωρεάν υγειονομική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων πολιτών.
Εδώ και έξι μέρες η Ακροδεξιά πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών -το επονομαζόμενο Κίνημα του τσαγιού(Tea Party)-εκβιάζει εμμονικά την κυβέρνηση  να αναστείλει για ένα χρόνο το σχέδιο του προέδρου για την Υγεία, προκειμένου να εγκρίνουν οι ρεπουμπλικάνοι στην βουλή των Αντιπροσώπων -στην οποία κατέχουν την πλειοψηφία-τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το οικονομικό έτος έληξε στις ΗΠΑ στις τριάντα Σεπτεμβρίου και μη έχοντας εγκεκριμένο προϋπολογισμό, το κράτος έβαλε "λουκέτο"σε μερικές υπηρεσίες του Δημοσίου, στέλνοντας σε υποχρεωτική αργία 800.000 χιλ. δημοσίους υπαλλήλους, κλείνοντας μουσεία και εθνικά πάρκα και βυθίζοντας, έστω και πρόσκαιρα, την οικονομία της χώρας σε ύφεση.
Το πρόβλημα όμως δεν σταματά εδώ αφού 17 Οκτωβρίου θα πρέπει να ληφθεί απόφαση στο Κογκρέσο για το όριο του χρέους των ΗΠΑ,όπου θα χρειαστεί η σύμφωνη γνώμη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών.
Το κράτος θα χρειαστεί να δανειστεί 16,7 δισ. δολάρια-πάντα με την έγκριση του Κογκρέσου-για να πραγματοποιήσει την δημοπρασία ομολόγων του Αμερικανικού Δημοσίου που έχει ήδη εξαγγείλει και μέσα στον Νοέμβρη  θα πρέπει να γίνουν πληρωμές  σε κοινωνικά επιδόματα,στρατιωτικές δαπάνες και άλλες κοινωνικές παροχές.
Είναι ευνόητο ότι, αν συνεχιστεί η ομηρεία της Αμερικανικής Οικονομίας από τους 40 περίπου σκληροπυρηνικούς ακροδεξιούς  του Ρεπουμπλικανικού κόμματος με επικεφαλής τον πρόεδρο της Βουλής,  Τζο Μπένερ,κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις επιπτώσεις και για την εύθραυστη διεθνή Οικονομία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου